Bez bambusové podložky se milovník této japonské pochoutky neobejde. Především u přípravi maki sushi, které je tvořeno mořskou řasou, speciální rýží, vloženým plátkem syrové ryby, avokáda a jiných tradičních přísad, je třeba speciání podložka z bambusových zakulacených tyčinek. Z druhé strany jsou hladké a rovné.
Pomocí ní lze vytvořit i tzv. maki naruby - uramaki, kde je řasa uvnitř a rýže obalená v sezamu, kopru nebo kaviáru je po obvodu.
Lze ji opakovaně používat, potom stačí vlhkým hadříkem nebo houbičkou podložku otřít, nenamáčet. Je možné ji samozřejmě používat jako prostírání nebo dekoraci.
A jak na ruční výrobu sushi?
Na podložku se rozloží plátky nori lesklou stranou dolů, na ně pak ostatní ingredience. Vrstva připravené kulatozrnné lepivé rýže nišiki, na ni např. tenká vrstva pasty z wasabi a další ingredience – různá zelenina, avokádo, syrový nebo uzený losos, tuňák, kaviár apod. Vše se jednoduchým způsobem pevně sroluje, zpevní se na závěr několika pováleními za mírného tlaku, nechá se vychladit a váleček se rozkrájí na kolečka.