- Zpracujte všechny olivy včetně jádra na pastu nebo olivový olej.
- Pouze z oliv s velkým jádrem a malým množstvím dužiny lze lisovat olej v jednom kroku (tzv. staré odrůdy a divoké olivy)
Nástavec D2 promění lis na olej Piteba v nástroj na zpracování čerstvých oliv nebo v mlýnek na kávu
Z většiny olejových oliv lze vyrobit vynikající olivovou pastu a z některých odrůd lze dokonce vyrobit olej v jediném kroku. Společnost Piteba vám nemůže poradit, které odrůdy oliv jsou nejlepší.
1) Výroba olivového oleje
Používejte úplně vyzrálé olejové olivy (včetně jádra)
Vyměňte standardní nástavec (D1) za koncovku D2. Ujistěte se, že je ve víčku umístěna plochá podložka. Utáhněte víčko na hlavě lisu. Tímto způsobem je podložka ve víčku pevně připevněna k lisovací hlavě a ponechává dostatečný prostor pro otáčení šroubu. Vložte seřizovací šroub (jako u standardní koncovky).
Počáteční nastavení seřizovacího šroubu: vývod je zcela otevřený.
- Naplňte láhev hořáku parafínovým olejem a zapalte hořák. Hořák se používá při lisování oliv.
- Lisování zahřívejte po dobu 20 minut.
- Pod lis umístěte nádobku.
- Ujistěte se, že olivy, které chcete lisovat, mají pokojovou teplotu.
- Při otáčení klikou lis pravidelně plňte. Použijte čerstvé plně vyzrálé olejové olivy, včetně jader a nejlépe také několik suchých olivových listů.
- Olivy zatlačte do šneku pomocí tyčinky. Šnek nepřeplňujte, protože příliš mnoho dužiny v kleci lisu blokuje tok oleje.
- Jakmile vylisovaná masa opustí víčko, mírně utáhněte seřizovací šroub, dokud nedojde k optimální extrakci.
- Jestliže žádný lisovaná hmota neopouští víčko (je zablokována), seřizovací šroub mírně povolte. Nalezení nejlepšího nastavení vyžaduje určitou praxi.
2) Výroba olivové pasty
Používejte úplně vyzrálé olejové olivy (včetně jádra)
Vyměňte standardní nástavec (D1) za koncovku D2. Ujistěte se, že je ve víčku umístěna plochá podložka. Utáhněte víčko na hlavě lisu. Tímto způsobem je podložka ve víčku pevně připevněna k lisovací hlavě a ponechává dostatečný prostor pro otáčení šroubu. Vložte seřizovací šroub (jako u standardní koncovky).
Počáteční nastavení seřizovacího šroubu: Vývod je zcela otevřený. Hořák nepoužívejte.
- Při otáčení klikou pravidelně plňte lis čerstvými plně vyzrálými olivami, včetně jader.
- Olivy zatlačte do šneku pomocí tyče.
- Vyrobenou pastu je třeba zahřát (27 °C) a promíchat během aplikace. 1 hodiny (malaxace).
- Pastu zpracujeme lisem na olivovou pastu.
K extrakci oleje z této pasty nelze použít lis na olej Piteba.
3) Mletí kávy
- Vyměňte standardní nástavec (D1) za nástavec D2. Ujistěte se, že je v nástavci umístěna podložka ve tvaru písmene L (s okrajem) (strana s okrajem směřuje ke kleci lisu). Utáhněte víčko na lisovací hlavu. Podložka v uzávěru je připevněna k lisovací hlavě a mezi šroubem a podložkou je ponecháno o něco více místa než při použití ploché podložky.
- Nepoužívejte hořák.
- Nepoužívejte seřizovací šroub.
- Pro extra jemné mletí použijte dva cykly.
TIP: Pro hrubší mletí povolte uzávěr.
Materiál: železo
Parametr | Popis |
---|---|
Váha | 700 g |