Marcipán mandlový je vyroben z 52% blanžírovaných mandlí a je ideální k použití jako náplň do pralinek, cookie nebo koláčů. Vhodný na pečení nebo po nastavení cukrem k potahování dortů či modelování. Extra vysoký podíl mandlí.
Co je pravý marcipán?
Aby se hmotě mohlo říkat marcipán, musí splňovat určité minimální množství mandlové složky (mandlové hmoty). Právě poměr mandlí a cukru se totiž ve finále podpisuje na chuti marcipánu. Platí pravidlo, podle něhož lze pod názvem marcipán prodávat a vyrábět jen takovou hmotu, která obsahuje minimálně 50 dílů marcipánové hmoty (která musí být vyrobena minimálně z poloviny z mandlí a maximálně z poloviny cukru) a 50 dílů cukrů (obvykle cukrové moučky). Takový marcipán se pak označuje jako marcipán 1:1 (1 díl mandlové hmoty a jeden díl cukrové hmoty). Častý omyl a bohužel se to objevuje i v řadě článků v neodborném tisku nebo na internetu je, že marcipán 1:1 musí obsahovat 50% mandlí. Tak tomu není. Zaměňuje se zde pojem „mandle“ a „mandlová hmota“.
Námi nabízený marcipán extra mandlový tak obsahuje 52% mandlí, lze jej tedy použít k výrobě "běžného" marcipánu 1:1.
Složení výrobku:
Mandle 52%, cukr, voda, invertní cukrový sirup, ethanol
Parametr | Popis |
---|---|
Váha | 1000 g |
Příchuť (aroma) | Mandle |
Alergeny
Alergeny (vč. možné křížové kontaminace) | Skořápkové plody (mandle, ořechy) |
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota | 1958 kJ |
Energetická hodnota | 468 kcal |
Tuky | 29 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 2.2 g |
Sacharidy | 38 g |
- z toho cukry | 38 g |
Bílkoviny | 11 g |
Vlákniny | 6.2 g |