Zatím žádné názory
Že by pšeničné mouce zvonila hrana? Obliba mandlové mouky stále roste
Mandlová mouka zaujímá pevné místo ve zdravé výživě a patří k oblíbeným alternativám klasické mouky. Zabydluje se i v České republice. Jelikož se vyrábí pouze z mandlí, je přirozeně bezlepková, hodí se tedy pro celiaky i pro nízko sacharidovou dietu. Její využití je všestranné, hodí se téměř na všechno pečivo.
Mandlová mouka zaujímá pevné místo ve zdravé výživě a patří k oblíbeným alternativám klasické mouky. Zabydluje se i v České republice. Jelikož se vyrábí pouze z mandlí, je přirozeně bezlepková, hodí se tedy pro celiaky i pro nízko sacharidovou dietu. Její využití je všestranné, hodí se téměř na všechno pečivo.
Mandle jsou jádra pecky mandloně obecné. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, bohaté jsou na obsah vitamínu E, B a vápníku, najdeme v nich antioxidanty i vlákninu. Kromě toho jsou zdrojem minerálů jako je hořčík, fosfor, měď, zinek, draslík nebo mangan a z ořechů mají nejmenší obsah kalorií.
Orgány vám poděkují
Výzkumy prokázaly její prospěšnost pro srdce. Cévy a tepny udržuje pružné, zlepšuje průtok krve a snižuje krevní tlak. Protože mandle obsahují prospěšné nenasycené tuky, udržují normální hladinu cholesterolu. Vědci konstatují, že konzumace mandlí i mandlové mouky pomáhá v boji proti rakovině tlustého střeva. Produkt vyniká nízkým obsahem sacharidů, jeho hodnotu navyšuje vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Má nízký glykemický index – uvolňuje cukr do krve postupně, tím zaručuje déletrvající zdroj energie. Dle vědeckých pozorování konzumace této potraviny pomáhá při redukci tělesné váhy.
Mandlová mouka je přirozeně bezlepková. Ale pozor! Některé levnější varianty mouky nejsou vyrobeny pouze z mandlí!
Mouka? Moučka? V čem tkví rozdíl?
Mandlová mouka je umleta z vybělených mandlí, které mají odstraněný okolní hnědý obal. Je namletá jemněji než mandlová moučka. Ta obsahuje i hnědý obal a je hrubě namletá v porovnání s moukou.
Kam s ní?
Pečivu zajistí větší vláčnost a ořechovou chuť. Pečivo z mandlové moučky mívá větší kalorickou hodnotu.
Při pečení ji můžete namíchat s pšeničnou moukou v poměru 1:1. Pokud ale pšenici nahradíte úplně, pravděpodobně budete muset přidat vajíčko nebo jiné pojivo. Pokud chcete docílit nadýchaného výsledku, přidejte větší množství droždí či prášku do pečiva, mouka je totiž těžší než klasická.
Do jakého pečiva se hodí? Nejvíce si rozumí se sladkým pečivem. Ovšem klidně s ní připravíte i chléb a pizzu.
Dejte nám svůj email a mi vám dáme vědět...