Zatím žádné názory
Recept: Hrníčkový hruškový koláč
Podzim je v plném proudu. Přišel čas na zpracování sezónního ovoce, jako jsou jablka a hrušky. Nezáleží na tom, jestli jsou z vaší zahrady, ze supermarketu nebo od lesa. Podzimní malvice jsou vhodné k mnoha způsobům zpracování.
Podzim je v plném proudu. Přišel čas na zpracování sezónního ovoce, jako jsou jablka a hrušky. Nezáleží na tom, jestli jsou z vaší zahrady, ze supermarketu nebo od lesa. Podzimní malvice jsou vhodné k mnoha způsobům zpracování.
Hrníčkový hruškový koláč
Na těsto voňavého hruškového koláče potřebujeme:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- půl lžičky soli
- půl hrknu ledové vody
- 2/3 hrnku másla nebo rostlinného tuku vhodného na pečení
Smícháme mouku, sůl a máslo (tuk) nakrájené na malé kostky. Vytvoříme strukturu podobnou drobence. Dáme pozor, abychom těsto nezpracovávali příliš dlouho. Poté přidáme ledovou vodu a těsto promícháme. Z těsta uděláme dvě stejné velké placky a dáme do chladničky na 30 minut.
Hrušková náplň
- půl hrnku cukru
- čtvrt hrnku hladké mouky
- čtvrt lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 8 ks středně velkých hrušek
- 1 lžíce másla
Mezitím, co se chladí těsto, si připravíme hruškovou náplň a mléčnou glazuru. Smícháme mouku, cukr, skořici a hřebíček. Do této směsi přidáme oloupané hrušky, nakrájené na 1 cm silné plátky. Směs důkladně promícháme.
Na mléčnou glazuru potřebujeme mléko, cukr a máslo v poměru 1:1:1. V tomto případě jednu polévkovou lžíci od každého.
Postup
Vychlazené těsto vyválíme na placku o průměru cca 30 cm. Vložíme do kulaté formy na francouzský koláč o průměru 25 cm. Forma musí být těstem pokrytá až po okraj. Vložíme ochucené hrušky a přidáme pár kostiček másla. Druhou stejně velkou plackou zakryjeme koláč, spojíme okraje. Koláč z vrchu propícháme nožem nebo vidličkou. Nakonec potřeme mléčnou glazurou. Pečeme 50 minut na 175 stupňů.
Přebytky hrušek a dalšího ovoce můžeme odšťavnit na mošt, přidat do pečeného čaje, nebo zavařit do kompotu či pyré. Brzy se můžete těšit na další recepty se sezónními surovinami.
Dejte nám svůj email a mi vám dáme vědět...