Nákupní košík 0ks - 0 Kč

Váš nákupní košík neobsahuje žádné zboží.


Newsletter

Zaškrtnutím souhlasíte, že zaznamenáme nezbytné údaje potřebné k zaslání na míru sestavené nabídky, jako jsou například výrobky a novinky, které by vás mohly zajímat, slevy a akční nabídky a podobně. Svůj souhlas můžete kdykoli snadno odvolat.

 

Přihlašte se k odběru novinek, slev a akcí, další zajímavosti také najdete, když se přihlásíte na naše stránky na Facebooku.

Jste spokojeni s naší nabídkou a službami? Ohodnoťte nás na Zboží.cz

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Děkujeme.

Recept: Americký dýňový koláč

Recept: Americký dýňový koláč

Dýňový koláč se obvykle připravuje v období, kdy je dýně na vrcholu sezóny. Tedy na podzim a na začátku zimy. Dýně je symbolem doby sklizně, navíc dlouho vydrží. Přinášíme vám recept na vláčný dýňový koláč.

 

Dýňový koláč se obvykle připravuje v období, kdy je dýně na vrcholu sezóny. Tedy na podzim a na začátku zimy. Dýně je symbolem doby sklizně, navíc dlouho vydrží. Přinášíme vám recept na vláčný dýňový koláč.

Jako mnoho chutných receptů, i dýňový koláč má svou historii. Směs koření, podobnou té dnešní, popisuje ve své knize Americká kuchařka Amelie Simmons. Její první známá americká kuchařka vyšla v roce 1796. Ve Spojených státech a v Kanadě je dýňový koláč obvykle součástí hostiny na díkůvzdání.

Recept na klasický americký dýňový koláč

Americký dýňový koláč je velmi specifický svou chutí a vláčnou strukturou. Díky typické směsi koření úžasně voní.

 Ingredience na korpus:

  • 210 g hladké mouky
  • 1 špetky soli
  • 140 g másla nakrájeného na kostičky
  • 1 čajová lžička cukr krystal
  • 75 ml ledově vychlazené vody

Postup na přípravu korpusu

Ve středně velké misce smícháme mouku a sůl. Nakrájíme máslo na malé kousky a rozdrobíme ho s moukou, dokud nevytvoříme hrudky o velikosti malého hrášku. Přidáme cukr a dobře promícháme. Postupně nalijeme ledově vychlazenou vodu a mícháme vidličkou. Poté těsto na korpus propracujeme ručně a vytvarujeme do koule. Nakonec ho stlačíme do silné placky, kterou zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky na 30 minut.

Předehřejeme troubu na 220 °C. Formu na koláč o průměru 23 cm lehce vymažeme máslem. Forma by měla být vysoká alespoň 5 cm. Těsto na korpus vyválíme do kruhu o průměru 33 cm a přeneseme jej do připravené formy. Podle potřeby ořízneme okraje.

Korpus vyložíte pečícím papírem a naplníme ho sušenými fazolemi. Pečeme, dokud okraje nezačnou hnědnout, asi 10 minut. Odstraníme pečící papír s fazolemi a pečeme dalších 5 minut. Poté korpus vyjmeme z trouby a odložíme stranou.

Ingredience pro náplň:

  • 425 g uvařeného dýňového pyré
  • 3 vejce
  • 250 g tmavého třtinového cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 a 1/2 čajové lžičky mleté ​​skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 240 ml šlehačky
  • 60 ml plnotučného mléka

Postup pro dýňovou náplň

Troubu předehřejeme na 190 °C. Ve středně velké misce rozšleháme dýňové pyré, vejce a hnědý cukr. Přidáme kukuřičný škrob, sůl, koření, šlehačku a mléko. Intenzivně šleháme, dokud se vše nespojí. Náplň bude poměrně hustá.

Náplň nalijeme na korpus a pečeme 35 až 40 minut. Prvních 20 minut pečeme zakryté hliníkovou fólií, aby se okraje nespálily. Po upečení necháme 3 hodiny vychladit a podáváme se šlehačkou.

Dýně a koření

Existuje spousta receptů na dýňový koláč. Každý si najde ten svůj. V dnešní době se často doporučuje tento poměr koření: 18 dílů mleté skořice, 4 díly mletého muškátového oříšku, 4 díly mletého zázvoru, 3 díly mletého hřebíčku a 3 díly mletého nového koření.  V některých receptech se uvádí i mletý kardamom.

Jakou dýni vybrat? Z dostupných druhů na trhu se doporučuje dýně hokkaido, máslová dýně a dýně obecná. Máslová dýně má sladkou ořechovou chuť. Proto se já také říká muškátová dýně. Vzhledem k tomu, že dýně obecná může mít až několik desítek kilo, pro jeden rodinný koláč určitě postačí menší druh dýně hokaido.   

 

Líbí se vám tento článek a chcete být informováni, jakmile vyjde podobný?

Dejte nám svůj email a mi vám dáme vědět...

Zaškrtnutím souhlasíte, že zaznamenáme nezbytné údaje potřebné k zaslání na míru sestavené nabídky, jako jsou například výrobky a novinky, které by vás mohly zajímat, slevy a akční nabídky a podobně. Svůj souhlas můžete kdykoli snadno odvolat.


Komentáře (0)

Zatím žádné názory


Jméno
Recenze


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.