Zatím žádné názory
Jakou dobrotu upéct ze zbylých bílků? Vyzkoušejte dort Pavlova
Vejce jsou nedílnou součástí mnoha receptů. Do některých dáváme celá vejce, jiné vyžadují pouze žloutky. Zbyla vám miska s bílky? Máte pár možností. Buď je můžete darovat zapálenému fitnesákovi, nebo z nich připravit lahodné pohoštění pro návštěvu. Jestli jste ještě nevyzkoušeli dort Pavlova, s chutí do toho.
Vejce jsou nedílnou součástí mnoha receptů. Do některých dáváme celá vejce, jiné vyžadují pouze žloutky. Zbyla vám miska s bílky? Máte pár možností. Buď je můžete darovat zapálenému fitnesákovi, nebo z nich připravit lahodné pohoštění pro návštěvu. Jestli jste ještě nevyzkoušeli dort Pavlova, s chutí do toho.
Dort Pavlova
Dort pečený z našlehaných bílků s cukrem je lehký a sladký tak akorát. Zdobený šlehačkou a čerstvým ovocem vytváří dojem luxusního složitého dezertu. Opak je pravdou. Recept je velmi jednoduchý. Tento vláčný dort byl poprvé připraven na Novém Zélandu na počest ruské baletky Anny Pavlovové. Tam získal svůj název.
Ingredience
- 4 bílky
- 200 g cukru krupice
- 1 kávová lžička octu nebo bílého octu
- 1 kávová lžička vanilkového aroma
- 1 zarovnaná polévková lžíce škrobu
- šlehačka
- bobulovité ovoce (maliny, jahody, borůvky, ostružiny)
Postup
Vyšleháme sníh z bílků. Do hotového sněhu postupně (po lžících) zašleháváme cukr. Ve směsi nesmíme cítit krupičky cukru mezi prsty. Až bude směs úplně hladká, přimícháme ocet a vanilkové aroma. Nakonec přimícháváme škrob přes sítko. Hmota na dort je tuhá. V této fázi nešleháme.
Hmotu vyklopíme do formy na dort, ve které je připravený papír na pečení. Forma může být kruhová, ve tvaru srdce nebo srnčího hřbetu. Sněhově bílý dort Pavlova je krásný ve všech možných tvarech.
Tip: Zkuste i tuto variantu Pavlova z Apetit Online
Dort vložíme do předehřáté trouby na 150 °C a okamžitě ztlumíme na 140 °C. Po 15 minutách troubu ztlumíme na 130 °C a pečeme 75 minut. Neotevírejte troubu od začátku pečení až do vychladnutí. TIP: upečte dort Pavlova večer a nechte ho do rána v troubě.
Druhý den dort vyklopte (nechte stát dnem vzhůru), naneste šlehačku a ozdobte malými kousky ovoce. Výborné jsou maliny, smíchejte je s trochou cukru a vmíchejte je do hotové šlehačky. Pár malin použijte na vrch dortu.
TIP na závěr: pro bezlepkovou variantu dortu Pavlova použijete bramborový nebo kukuřičný škrob.
Dejte nám svůj email a mi vám dáme vědět...