Lískové oříšky a jejich výbornou chuť zná snad každý. Výborné jsou loupané (blanšírované), pražené nebo v jogurtové či čokoládové polevě. Z lískových oříšků se také vyrábí Turron čokoládový křupavý Suprema – tradiční španělská cukrovinka, kterou doporučujeme vyzkoušet!
Jak blanšírované lískové ořechy využijeme?
Jsou skvělou ingrediencí při pečení, do ovocných i zeleninových salátů, společně třeba s rozinkami či jiným sušeným ovocem.
Složení a benefity lískových ořechů
- Jsou výborným zdrojem energie a zlepšují paměť.
- Lehčeji stravitelné než mandle nebo vlašské ořechy.
- Obsahují 50 - 60 % zdravých tuků. Najdeme v nich také vitamíny B1, B6, karoteny, vitamín E a C. Obsahují draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, bor, mangan, zinek, chrom, selen.
- Složení: Jádra lískových oříšků - skořápkové plody
Parametr | Popis |
Váha |
500 g |
Země původu |
Gruzie
|
Alergeny
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota |
2767 kJ
|
Energetická hodnota |
661 kcal
|
Tuky |
61.6 g
|
- z toho nasycené mastné kyseliny |
4.5 g
|
Sacharidy |
10.5 g
|
- z toho cukry |
6.3 g
|
Bílkoviny |
12 g
|
Vlákniny |
8.2 g
|
Sůl |
0.025 g
|
Stravovací požadavky, diety, omezení