Rolovaný fondant čistě bílý Renshaw Profesional 1kg
Fondán je určený především pro potahování dortů. Dorty získají hladký, hedvábný efekt. Využijete jej především pro potahování slavnostních dortů, které můžete dále zdobit stuhami, květinami, perličkami a dalšími předměty. Fondánem potažené dorty můžete také zdobit kosticemi. Před vyvalováním hmotu propracujte, aby získala pružnost. Nejvhodnější teplota pro manipulaci s fondánem je 22 ⁰C. Pokud je hmota příliš měkká, nechte ji odstát pevně zabalenou v potravinářské fólii. Při pokrývání dortu vyválejte plát silný cca 0,3 - 0,5 cm. Touto sílou pokrytí docílíte hladkého efektu bez průsvitných částí. Během vyvalování si plát lehce podsypávejte moučkovým cukrem. Vyválejte plát dostatečně velký, abyste jím najednou překryly jak horní část, tak boky dortu. Při přenášení plátu si pomozte dlouhou trubkou, na níž natočíte lehce pocukrovaný plát hmoty. Přiložte plát na dort svrchu a spusťte zbytek hmoty přes hrany. Okrájejte přebytečné části, které vám budou při manipulaci překážet, ale dejte si pozor, abyste neukrojili hmoty tolik, že by nezbyla na zakrytí boků. Při potahování používejte hladké plastové „žehličky“ jimiž uhladíte hmotu odshora dolů. Postupujte kolem dokola tak, abyste plát pouze přitiskávali k dortu, ale nestahovali jej prudce dolů. Mohli byste tím hmotu roztrhnout a navíc se vyhnete lalokům. Když je hmotou potažený celý dort až po dolní okraj, odkrájejte kolem dokola zbytky hmoty tak, abyste dosáhli asi 1 cm přesahu, tyto přesahy „podsunete“ pod dort pomocí žehličky nebo cukrářské stěrky. Zbylá hmota lze dále používat, můžete například potáhnout cupcakes. Je-li hmota ztuhlá, přidejte trochu vody. Pokud s hmotou nepracujete ihned, vydrží vám pevně zabalená v potravinářské fólii ještě 1-2 týdny. Dejte pozor, aby se na hmotu nedostal vzduch, který způsobuje její tvrdnutí.
Profesionální Renshaw fondant na potahování dortů se snadno zpracovává a hněte díky své extra jemné struktuře. Po zpracování tvrdne. Fondán má čistě bílou barvu.
Hmotnost: 1 kg
Uchovávejte v chladu a ve tmě.
Spotřeba potahovací hmoty, fondánu a marcipánu na dorty
typ dortu, počítáno na cca 4 mm hmoty | velikost dortu | spotřeba hmoty |
kulatá forma, výška 10 cm | 15 cm | 500 g |
20 cm | 700 g | |
25 cm | 1000 g | |
30 cm | 1400 g | |
kulatá forma, výška 7,5 cm | 15 cm | 400 g |
20 cm | 600 g | |
25 cm | 700 g | |
30 cm | 1000 g | |
forma srdce, výška 10 cm | 15 cm | 500 g |
20 cm | 700 g | |
25 cm | 1000 g | |
30 cm | 1400 g | |
forma srdce, výška 7,5 cm | 15 cm | 400 g |
20 cm | 600 g | |
25 cm | 700 g | |
30 cm | 1000 g | |
čtverec, výška 10 cm | 15 cm | 700 g |
20 cm | 1000 g | |
25 cm | 1400 g | |
30 cm | 2000 g | |
čtverec, výška 7,5 cm | 15 cm | 600 g |
20 cm | 900 g | |
25 cm | 1300 g | |
30 cm | 1800 g |
Tabulka spotřeby je převzata ze zahraničních serverů, kde je zvykem pokrývat dort cca 4 mm potahovací hmoty. V Česku je zvykem potahovat dorty tenší vrstvou, výše uvedené hodnoty tak můžete brát jako spíše maximální.
Na běžný kulatý dort o průměru kolem 25 cm spotřebujete přibližně 1 kg potahovací hmoty. Pro zlepšení elasticity a pří modelování doporučujeme přidat tylosu. Optimální poměr je jedna čajová lžička na 250 g hmoty. V takovém případě přidejte i trochu vody. Před nanášením je třeba dobře prohníst a následně rovnoměrně rozválet válečkem na tenké vrstvě moučkového či podsypového cukru.
Uchovávejte v chladu a ve tmě
Složení výrobku:Složení: Cukr, glukózový sirup, rostlinný olej- palmový, zvlhčovadlo: E422, emulgátor E471,stabilizátor E466, konzervant E202, barvivo E171, aroma.
Alergeny: vyrobeno v továrně, která zpracovává ořechy. Může obsahovat stopy mandlí nebo ořechů. Vhodné pro vegetariány i vegany.
Parametr | Popis |
---|---|
Váha | 1070 g |
Barva | Bílá |
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota | 1711 kJ |
Energetická hodnota | 404 kcal |
Tuky | 6.1 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 3.1 g |
Sacharidy | 87.7 g |
- z toho cukry | 86.5 g |